Teemme maanantaista 7.4. alkaen Hakaniemenranta 16 ja 18 kohdilla jalkakäytävän ja pyörätien kivitöitä sekä asfaltointeja. Töiden vuoksi moottoriajoneuvot eivät pääse liikkumaan osoitteissa Hakaniemenranta 16 ja 18 eteläpuolen kautta pihoille. Väliaikainen kulku kiertää talon pohjoispuolelta. Työt kestävät arviolta kuukauden ajan.
Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden reitti Hakaniemenrannan itäosalla pidetään koko ajan auki.
Hämeentien ja Siltasaarenkadun välille valmistuu tämän viikon lopulla väliaikainen kiskoyhteys, joka mahdollistaa ratikkaliikenteen pohjoisesta Kallion virastotalon pysäkille 31.3. alkaen loppuvuoden ajan. Hakaniemen eteläpuolella reitit säilyvät ennallaan ja järjestelyt kestävät arviolta marraskuun alkuun asti.
Vaikutukset jalankulkuun:
Hämeentien ja Siltasaarenkadun risteyksessä otetaan liikennevalot ja Hämeentien ylittävä suojatie käyttöön.
Vaikutukset pyöräilyyn:
Hämeentieltä Siltasaarenkadulle kääntyvä kaarre palautuu käyttöön.
Vaikutukset joukkoliikenteeseen:
Sörnäisten ja Kallion suunnasta kulkevat ratikat 6B, 7B ja 9B palaavat Hakaniemeen maanantaina 31. maaliskuuta. Hakaniemen eteläpuolella reitit säilyvät ennallaan. Keskustan ja Hakaniemen väli kannattaa edelleen kulkea metrolla tai bussilla. Löydät aina ajantasaiset reitit ja aikataulut HSL:n Reittioppaasta.
Ja lopuksi ilouutisia:
Kaisaniemenrantaan on lisätty tilapäisesti vuoden loppuun asti asukaspysäköintipaikkoja. Eikun parkeeraamaan!
Hakaniemenrannasta Hakaniemensillan itäpuolelta siirretään maaliskuussa kiviainesta sillan länsipuolelle. Kuorma-autojen reitti kulkee Haapaniemenkadun tunnelin kautta.
Työvaihe aloitetaan viikolla 11 ja sen kesto on noin kaksi viikkoa. Ajoa tehdään maanantaista perjantaihin klo 7-18.
Liikenteenohjaajat ohjaavat liikennettä työvaiheen ajan.
3. maaliskuuta alkava Siltasaarenkadun ratikkakatko vaikuttaa myös moottoriajoneuvoliikenteeseen.
Siltasaarenkadun remontti etenee raitiotien osuudelle. Maanantaina 3. maaliskuuta alkavan ratikkakatkon lisäksi on luvassa muuttuvia liikennejärjestelyjä myös muulle liikenteelle. Uudet liikennejärjestelyt rakennetaan ja ne astuvat voimaan sunnuntain 2.3. ja maanantain 3.3. välisenä yönä. Samana yönä ja mahdollisesti myös seuraavana yönä puretaan vanhoja raitiotierakenteita Siltasaarenkadulla Ympyrätalon ja Arenan talon läheisyydessä, mistä aiheutuu melua. Myös raitiotien ajolankojen pudotus Siltasaarenkadulla alkaa samana yönä.
Vaikutukset moottoriajoneuvoliikenteelle
Siltasaarenkatu muutetaan joukkoliikennekaduksi, jolla liikennöivät ainoastaan bussit, hälytysajoneuvot ja huoltoliikenne. Muu moottoriajoneuvoliikenne opastetaan kiertämään työmaa-alue joko Siltavuorenrannan tai Säästöpankinrannan kautta.
Hakaniemen torikatu muuttuu yksisuuntaiseksi välillä Miina Sillanpäänkatu – Hämeentie ajosuunnassa etelästä pohjoiseen.
Ajo etelän suunnasta Kallioon tapahtuu Sörnäisten rantatien ja Haapaniemenkadun kautta.
Ajoyhteys Säästöpankinrannasta Siltasaarenkadun yli John Stenbergin rantaan poistuu käytöstä.
Vaikutukset jalankululle
Osa Hämeentien, Siltasaarenkadun ja Hakaniemenrannan ylittävistä suojateistä siirtyy tai poistuu käytöstä (ks. oheinen kartta).
Ratikkakatkon aikana myös jalankulun ja pyöräilyn reitteihin tulee muutoksia.
Vaikutukset pyöräliikenteelle
Hakaniemessä pyöräliikenne opastetaan ohittamaan työmaa-alue ohi joko Säästöpankinrannan tai John Stenbergin rannan kautta. Sörnäisten rantatieltä keskustaan suuntaava pyöräliikenne ohjataan Hakaniemensillalle ja siitä joko Pohjoisrantaan tai Siltavuorenrantaan.
Pyöräily-yhteys Hämeentieltä Siltasaarenkadulle on suljettu maaliskuun ajan. Kiertotie keskustan suuntaan opastetaan Näkinkujan kautta. Yhteys Eläintarhantien suuntaan kulkee Toisen linjan kautta.
Osa suojateistä siirtyy tai poistuu käytöstä (ks. oheinen kartta).
Vaikutukset joukkoliikenteelle
Työmaa Siltasaarenkadulla muuttaa merkittävästi ratikkareittejä 3. maaliskuuta alkaen. Marraskuun alkuun asti ratikkalinjat 6, 7 ja 9 jaetaan kukin kahdeksi eri reitiksi. Maaliskuun aikana ratikat eivät kulje Hakaniemeen lainkaan, joten Rautatientorilla tai Sörnäisissä kannattaa vaihtaa metroon tai bussiin. Noin huhtikuun alusta alkaen ratikat kulkevat Hakaniemeen vain pohjoisen suunnasta.
Myös bussien reitit Hakaniemessä muuttuvat ja pysäkkien paikat vaihtuvat 3. maaliskuuta alkaen. Käytössä olevat pysäkit löydät aina HSL:n reittioppaasta.
Maanantaista 3.3. keskiviikkoon 5.3. Siltasaarenkadun ja Porthaninkadun risteysalueella on lisäksi lyhytaikainen liikennejärjestely, joka vaikuttaa bussien 23 ja 502 reitteihin. Porthaninkadun bussipysäkki H2508 on tällöin pois käytöstä.
Tässä mainitut järjestelyt ovat voimassa arviolta marraskuulle 2025 saakka.
Vaikutukset moottoriajoneuvoliikenteelle
Ratikkakatkon aikana Sörnäisten rantatieltä keskustan (päärautatieaseman) suuntaan saapuvaa ja keskustasta Sörnäisten rantatielle suuntautuvaa moottoriajoneuvoliikennettä opastetaan ajamaan Siltavuorenrannan kautta.
Tiistaista 18.2. lähtien pysäköintijärjestelyt muuttuvat Siltavuorenrannassa, jotta liikenteelle saadaan lisää tilaa. Ns. pysäköintikampa muutetaan normaaliksi kadunvarsipysäköinniksi, ja samalla pysäköintipaikkojen määrä vähenee.
Vaikutukset pyöräilylle
Siltasaarenkadun pyöräliikenne on jo aiemmin opastettu kiertoreiteille, ja tämä tilanne jatkuu edelleen.
18.2. alkaen suljetaan suojatie Unionkatu 45:n kohdalta.
Pitkänsillan eteläpäässä oleva suojatie on myös pyöräilijöiden ylityspaikka. Unioninkadulta keskustan suunnasta tuleville se onkin pakollinen kääntyminen, kun Pitkänsillan länsireunan pyörätie muuttuu yksisuuntaiseksi. Tämä ylityskohta on myös olennainen Sörnäisten rantatien suunnasta tuleville pyöräilijöille, kun he suuntaavat kohti keskustaa ja Kaisantunnelia.
Vaikutukset jalankululle
18.2. alkaen suljetaan suojatie Unionkatu 45:n kohdalta.
Vaikutukset joukkoliikenteelle
Ei vaikutuksia vielä tässä vaiheessa. Joukkoliikenteeseen tulee muutoksia maaliskuun alussa.
Iloksemme voimme kertoa, että Kruunusillat-raitiotien työt ovat edenneet aikataulun mukaan ja varsinainen katurakentaminen on saatu päätökseen Laajasalossa. Vuosien varrella työmme ovat häirinneet arkeanne, mutta silti teillä on riittänyt kärsivällisyyttä ja ymmärrystä. Kiitos siitä!
Vuonna 2025 kevättalven aikana jatkamme raitiotien ajolanka-asennuksia. Keväällä teemme katualueella pieniä korjauksia ja viimeistelemme työmaa-alueena olleen Kruunuvuorensillan edustan. Töiden aiheuttamat haitat ovat pieniä ja lyhytaikaisia. Korkeasaaressa valmistuvat kunnallistekniset työt, pintatyöt ja vihertyöt.
Kruunuvuorensillan keskituki eli pyloni on nyt saavuttanut 135 metrin lopullisen korkeuden. Vinoköysien asennus alkoi talvella ja valmistuu juhannukseen mennessä. Loppuvuonna teemme sillan ratalaatan, pintarakenteet ja puramme työsillat.
Aloitamme raitiotien koeliikenteen Laajasalossa alkusyksystä 2025. Vaunu tuodaan saarelle rekalla. On hyvä muistaa, että rata-alue on varattu vain raitiovaunuille ja pelastusajoneuvoille jo nyt ennen matkustajaliikenteen aloitusta.
Vuonna 2026 rakennamme radan Kruunuvuorensillalle ja koeajamme koko reitin. Remontoimme myös vanhan Korkeasaarensillan, jossa jalankulku- ja ajoneuvoliikenteen kaistat vaihtavat puolta. Sillan pinnat ja valaistus uusitaan.
Raitiotien matkustajaliikenne alkaa vuonna 2027. Pyöräilijät ja jalankulkijat pääsevät Kruunuvuorensillalle vuonna 2026, Merihaansillalle kesällä 2025 ja myös Finkensillalle syksyllä 2025, kun Korkeasaaren uusi päärakennus on valmistunut.
Hakaniemensillan verhoilu on käynnissä, ja tavoitteena on peittää kantavat teräsrakenteet betonia jäljittelevillä alumiinilevyillä, jotta sillasta saadaan ulkonäöltään yhdenmukainen. Tämä ratkaisu on peräisin asemakaavasta, jossa määrätään, että sillan tulee olla veistoksellinen betonirakenne. Suunnitteluvaiheessa kuitenkin havaittiin, että täysin betonirakenteinen silta olisi liian painava, joten kantava rakenne tehtiin teräksestä ja alapinta verhoillaan alumiinilevyillä.
Sillan suunnittelu on ollut haastavaa, sillä sen alapinta on kolmeen suuntaan kaareva. Suunnittelijoiden täytyi saada suorista teräspalkeista muodostumaan kolmiulotteinen kaareva rakenne. Ensin määriteltiin sillan pinnan muoto, jonka perusteella suunniteltiin verhoilulevyjako ja sekundääriorsisto levyjen kiinnittämistä varten. Tämän jälkeen suunniteltiin primääriorsisto, joka kiinnittyy siltakanteen.
Rakentaminen ei ole ollut helppoa, sillä siltakannen betonivaluun on pitänyt asentaa noin 2000 valuankkuria tarkkoihin sijainteihin. Valuankkurit kiinnitetään muottia vasten ennen betonointia, ja kun betoni on kovettunut, niihin voidaan kiinnittää ripustusrakenteet. Ripustusrakenteisiin kiinnitetään orret, joihin verhoilulevyt ruuvataan kiinni.
Sillan kolmeen suuntaan kaareva muoto tekee rakentamisesta haastavaa, sillä jokainen orsi ja verhoilulevy on uniikki kappaleensa. Jokaiselle osalle on yksi ainoa oikea paikka, jotta kokonaisuus onnistuu. Kyseessä on siis melkoinen palapeli.
Tällä hetkellä kaikki ripustusrakenteet ovat valmiit, ja verhoilulevyjen sekä huoltotasojen asennustyöt ovat käynnissä. Työn pitäisi valmistua helmikuun loppuun mennessä.
Helsingin Kruunuvuorenselällä sijaitsevan Suomen pisimmän sillan, Kruunuvuorensillan, kannatinpylväs eli pyloni on saavuttanut 135 metrin lakikorkeutensa.
Pylonin rakennustyöt aloitettiin tammikuussa 2023. Vuoden 2024 aikana pyloni kohosi +15,5 m korkeudesta aina +124 m korkeuteen. Tänä vuonna valettiin vielä kolme viimeistä valujaksoa, ja 23.1.2025 pylonin betonityöt valmistuivat kokonaisuudessaan.
Näkymä nosturikuskin silmin.
”Pylonin valmistuminen on yksi isoista merkkipaaluista koko Kruunuvuorensillan rakentamisessa, onhan se sillan näkyvin rakenne”, iloitsee Työyhteenliittymä Kruunusiltojen projektipäällikkö Jari Humalajoki.
Pyloni on perustettu kalliovaraisena, ja sen alemman peruslaatan perustamistaso on -9,5 m. Tämän kalliovaraisen peruslaatan päälle on valettu toinen, kooltaan hiukan pienempi peruslaatta. Näiden peruslaattojen päälle rakennettiin pylonin jalusta, joka on umpinainen teräsbetonirakenne. Jalustaosuus alkaa merenpinnan alapuolelta ja ylettyy +19,5 m korkeuteen.
Sidepalkiksi sanotaan osuutta +19 m korkeudesta +25 m korkeuteen. Sidepalkki yhdistää kannen teräsrakenteen ja pylonin toisiinsa. Sidepalkki sitoo myös jalustan jalkaosan yhdeksi rakenteeksi.
Sidepalkin yläpuolella, tasosta +25 m tasoon +78 m on pylonin alaosa ja pylonin jalat. Jalat ovat rakenteeltaan onttoja. Toisessa jalassa on huoltoportaat ja toisessa huoltohissi, joka kulkee +98 metrin korkeuteen. Hissi ei siis kulje ylös saakka – loppumatka kuljetaan huoltoportaita pitkin.
Tasosta +78 m alkaa pylonin yläosa, joka kohoaa aina tasolle +101 m. Tällä alueella pylonin jalat yhdistyvät taas yhdeksi rakenteeksi. Tästä eli tasosta +101 m alkaa sillan vinoköysiosuus, joka päättyy +124 m korkeuteen. Pyloniin kiinnittyviä vinoköysiä tulee yhteensä 17 paria pylonin molemmin puolin.
Vinoköysiosuuden päättyessä tasolla +124 m, pylonissa on ”parveke”. Tämä ”parveke” mahdollistaa köysikoteloiden tarkastamisen pylonin ulkopuolelta. Pylonin huippua korkeudessa +135 m kiertää teräskaide. Huipulla voidaan huoltaa pylonin lentoestevaloja ja säätää köysien kohdevalaisimia. Huipulle asennetaan myös salamamasto.
”Hyvin tavoitteellisen aikataulun yhteensovittaminen vaihteleviin sääoloihin oli todellinen haaste. Suoriutuminen pylonin rakentamistöistä aikataulussa oli loistava onnistuminen”, kiittelee Työyhteenliittymä Kruunusiltojen työmaapäällikkö Mikko Saresma.
”Nyt pylonin valmistuttua, seuraava työvaihe on sillan vinoköysien asentaminen. Sillan väliaikaisia aputukia puretaan samaan aikaan, kun vinoköysiä asennetaan. Loppuvuoden aikana tehdään sillan vinoköysiosuuden ratalaatta ja pintarakennetyöt. Myös työsillat puretaan vielä tämän vuoden aikana”, kertoo Jari Humalajoki.
Pyöräilijät ja jalankulkijat pääsevät Kruunuvuorensillalle jo vuonna 2026. Sillan raitiotieosuus avataan liikenteelle vuonna 2027.
Kruunuvuorensillan vinoköysien asennustyöt on aloitettu. Tätä varten asennamme roikkotelineet veneaukon kohdalle ja veneaukon alikulkukorkeus muuttuu.
Veneaukon alikulkukorkeus on 3.2.-2.3.2025 välisenä aikana 14,5 m. Maaliskuun alussa alikulkukorkeus palautuu takaisin työnaikaiseen 18 m alikulkukorkeuteen.
Hakaniemensillan läntinen jalankulku- ja pyöräilyväylä sekä Hakaniemenrannan puoleinen alikulku avataan liikenteelle 18.12.2024
Uuden Hakaniemensillan länsireunan jalankulku- ja pyöräilyväylä on valmistunut, ja se avataan liikenteelle keskiviikkona 18.12. aamun aikana.
Samalla avataan Hakaniemenrannan puoleinen sillan alikulku, jota pitkin pääsee siirtymään länsipuolelta suoraan itäiselle jalankulku- ja pyöräilyväylälle – ja päinvastoin.
Vaikutukset jalankululle
Sillan länsireunan jalankulkureitti sekä Hakaniemenrannan alikulku avataan käyttöön.
Vaikutukset pyöräilylle
Sillan länsireunan pyöräilyreitti avataan käyttöön.
Vaikutukset moottoriajoneuvo- ja joukkoliikenteelle
Kruunusillat-allianssi rakentaa Helsingin kaupungin suunnitelmien mukaisesti niin Hakaniemeen kuin Laajasaloonkin uudenlaisia jalankulkijoiden kadunylityspaikkoja, ylijatkettuja jalkakäytäviä, joissa vilkkaan kadun sivukatua ei ylitetä suojatietä pitkin, vaan kävelijä jatkaa kulkua jalkakäytävällä risteyksen yli samalla korkeudella kuin muuallakin. Sivukadulla ajorata siis päättyy jalkakäytävään, minkä huomaa korotetusta reunakivestä. Ylijatkettuja jalkakäytäviä on esimerkiksi Hakaniemenkadun ylitys Hakaniemenrannan puolella sekä Lauri Mikonpojan tien ylitys Koirasaarentiellä.
Väistämisvelvollisuudesta tai suojatiestä ilmoittavaa liikennemerkkiä ei tieliikennelain mukaan tarvita, kun on kyse ylijatketusta jalkakäytävästä. Myös Kaupungin linjaus ainakin toistaiseksi on se, että risteyksissä, joihin on tehty ylijatkettu jalkakäytävä, ei ole enää kärkikolmiota eikä muutakaan väistämisestä kertovaa liikennemerkkiä. Liikennemerkin sijaan väistämisvelvollisuus kerrotaan rakenteella. Ylityskohtaan siirryttäessä on luiskattu reunakivetys.
Ylijatkettu jalkakäytävä parantaa kävelijöiden turvallisuutta, koska tässä järjestelyssä autot ajavat sivukadulta jalkakäytävän yli ja väistävät kävelijää. Ero suojatiehen on se, että suojatiellä ollessaan kävelijä on ajoradalla, ei jalkakäytävällä. Korotettu reunakivi alentaa ajonopeutta, mikä myös lisää kävelijän turvallisuutta.
Ylijatkettujen jalkakäytävien kohdalla tulee noudattaa liikennesääntöjen määrittämiä väistämissääntöjä, eli ajoneuvon on aina väistettävä muita tienkäyttäjiä tultaessa ajoradalle jalkakäytävän tai pyörätien ylityksen jälkeen.
Samanlaisia ylityspaikkoja on tehty Hakaniemeen jo aiemmin ja niitä on esim. näissä paikoissa:
-Hämeentien ja Neljännen linjan risteys
-Hämeentien ja Ässänrinteen risteys
-Hämeentie ja Kaikukujan risteys
Kysyimme ylityspaikoista Helsingin kaupungilta ja saimme vastauksen: Kaupunki tiedostaa, ettei tilanne ole nykyisellään ideaali, kun ylijatketun suojatien rakennetta ei välttämättä talviolosuhteissa tunnista lumen alta eikä erillistä liikennemerkkiä ole. Merkintätapaan saattaa olla tulossa muutoksia, kunhan lainsäädäntö ensin selkeytyy.
Kruunusillat-allianssin tehtävä on toteuttaa Helsingin kaupungin katusuunnitelman mukaiset liikennejärjestelyt. Mikäli niistä halutaan antaa palautetta, on tässä vaiheessa oikea osoite Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala.
Uusi liittymä Hakaniemensillan eteläpäästä Siltavuorenrantaan avataan liikenteelle 25.11.2024.
Kruunusillat-hankkeen rakennustyöt ovat edenneet aikataulussaan, ja lopullisia, katusuunnitelmien mukaisia liikennejärjestelyjä otetaan vaiheittain käyttöön kaikilla työalueilla. Maanantaina 25.11. avataan Kruununhaassa, Hakaniemensillan eteläpäässä uusi liittymä Pohjoisranta-kadulta Siltavuorenrantaan.
Vaikutukset moottoriajoneuvoliikenteelle
Uuden liittymän käyttöönoton myötä Pohjoisranta-kadulta pääsee kääntymään Siltavuorenrantaan sekä pohjoisen että etelän suunnista tultaessa, ja myös Siltavuorenrannasta pääsee kääntymään Pohjoisranta-kadulle molempiin suuntiin.
Järjestelyjen viimeistelyä, opastinten asennusta ja lopullisten liikennevalojen ohjelmointia tehdään sekä Hakaniemen että Kruununhaan puolella perjantaina 22.11. klo 10-15. Työt aiheuttavat tällöin tilapäisiä kaistansulkuja Sörnäisten rantatiellä, Merihaankadulla, Hakaniemenrannassa sekä Pohjoisrannassa. Liikenteenohjaajat ohjaavat tarvittaessa liikennettä.
Vaikutukset jalankululle
Valo-ohjattu suojatie Siltavuorenrannan liittymässä otetaan käyttöön. Jalankulkuyhteys Pohjoisrannan ja Välikadun välillä otetaan käyttöön. Siltavuorenrannan pohjoisreunan jalankulku- ja pyörätie välillä Pohjoisranta – Kirjanpuisto avataan liikenteelle.
Hakaniemensillan länsireunan jalankulku- ja pyöräilyväylä avataan liikenteelle arvion mukaan tämän vuoden loppuun mennessä.
Vaikutukset pyöräilylle
Valo-ohjattu suojatie Siltavuorenrannan liittymässä otetaan käyttöön. Siltavuorenrannan pohjoisreunan jalankulku- ja pyörätie välillä Pohjoisranta – Kirjanpuisto avataan liikenteelle.
Hakaniemensillan länsireunan jalankulku- ja pyöräilyväylä avataan liikenteelle arvion mukaan tämän vuoden loppuun mennessä.
Vaikutukset joukkoliikenteelle
Bussilinjalle 16 otetaan tiistaina 26.11. käyttöön uudet pysäkit Pohjoisrantaan kadun molemmin puolin.
Näkinkulun yhdistetty jalankulun ja pyöräilyn väylä oetaan käyttöön maanantaina 18.11.2024
Hakaniemessä saadaan jälleen uusi reitti jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden käyttöön maanantaina 18.11., kun Näkinkujan ja Hakaniemenrannan yhdistävä Näkinkulku avataan päivän aikana liikenteelle. Näkinkulku on yhdistetty jalankulun ja pyöräilyn reitti.
Hakaniemenkadun ja Näkinkujan risteysalueen ylityspaikan kiveystyöt ovat vielä kesken, joten polkupyöräilijöiden reitti ei ole vielä yhtenäinen. Hakaniemenkatua pohjoisen suuntaan ajavat pyöräilijät ohjataan vielä poikkeusreitille Hakaniemenkujan kautta. Etelän suuntaan kulkeva pyöräily on ohjattu ajoradalle.
Lopputilanteessakin pyöräilijät ajavat Hakaniemenkadulla ajoradalla. Ylityspaikka valmistuu ja avataan käyttöön tämänhetkisen arvion mukaan marraskuun loppun mennessä.
Lopputilanteen mukainen järjestely
Alla olevassa kartassa on kuvattu lopputilanteen mukaiset jalankulun ja pyöräilyn järjestelyt, jotka saadaan käyttöön arvion mukaan vielä tämän kuun aikana.
Hakaniemenrannan pohjoisreunan pyöräkaista on lopputilanteessa yksisuuntainen lännen eli torin suuntaan. Ajoyhteys itään kulkee siis meren puolella eli Hakaniemenrannan eteläreunan kaksisuuntaista pyöräilyväylää pitkin.
Lopputilanteen mukaiset jalankulun ja pyöräilyn reitit Hakaniemensillan pohjoispäässä.
Kruunusillat-allianssi on aloittanut asentamaan raitiotien ajolankoja tällä viikolla Laajasalossa. Ajolangat asennetaan Haakoninlahteen, Koirasaarentielle ja Laajasalontielle vuoden 2025 maaliskuun loppuun mennessä.
Ajolangat ovat lähtökohtaisesti kaikkialla 5,5 metrin korkeudessa. Radan lähettyvillä liikkuminen on kaupunkilaisille turvallista, mutta lankojen läheisyydessä liikkuessa korkealla kalustolla tai korkean kuljetuksen kanssa, tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Langat voivat irrota ja sinkoutua kovalla voimalla niihin osuessa. Itse rata-alueella ei tule kulkea eikä sähköpylväisiin saa kiipeillä.
Raitiotien ajolankojen läheisyydessä, alle kahden metrin etäisyydellä langoista työskentelemiseen on oltava Kruunusillat-allianssin lupa. Ajolankojen alituskorkeus on 4,5 metriä. Tätä korkeampien kuljetusten järjestämiseksi ottakaa yhteys Kruunusillat-allianssiin.
Ajolankoihin asennetaan sähköjännite vasta myöhemmin koeajojen yhteydessä. Lankoihin tulee kuitenkin jo nyt suhtautua kuin ne olisivat jännitteelliset. Raitiotien ajolankojen jännite on hengenvaarallinen.
Ajolankojen asennusten alustava aikataulu:
Haakoninlahti, Koirasaarentie ja Laajasalontie: marraskuu 2024-maaliskuu 2025
Nihti ja Finkensilta: maalis-huhtikuu 2025
Hakaniemi, Merihaansilta ja Siltasaarenkatu: huhti-syyskuu 2025
Korkeasaari: loka-marraskuu 2025
Kruunuvuorensilta: kesä 2026
Mikäli sinulla on kysyttävää ajolankojen asentamisesta, töiden etenemisestä ja lankojen alituskorkeudesta ole yhteydessä Kruunusillat-allianssiin.
Siltavuorenrannan rantarakenteita porapaalutetaan ja ankkuroidaan arviolta joulukuun puoleenväliin saakka. Työ on kovaa melua aiheuttavaa, ja sitä tehdään arkisin (ma-pe) klo 7-18.
Työskentelemme pääsääntöisesti arkisin klo 7-18, mutta toisinaan klo 22 asti tai viikonloppuisin ja pyhäpäivisin sekä pakottavista syistä öisin. Teemme kaikkein meluisimmat työt arkena 7-18. On kuitenkin tosiasia, että myös muut työt aiheuttavat ääntä ja voivat häiritä.
Jalankulkijat ja pyöräilijät pääsevät 30.10.2024 alkaen myös Sörnäisten rantatien länsireunalta suoraan Hakaniemenrantaan Merihaankatua pitkin.
Sörnäisten rantatieltä Hakaniemensillalle johtavan uuden Merihaankadun länsireunan jalankulku- ja pyöräilyväylä avataan liikenteelle keskiviikkona 30.10.2024 aamun aikana. Myös Hakaniemenrannan ylittävä uusi suojatie otetaan käyttöön samanaikaisesti
Jatkossa Sörnäisten rantatien länsireunalta on siis suora yhteys Hakaniemenrantaan ilman kiertoreittejä.
Myös Hakaniemensillan länsireunan jalankulku- ja pyöräilyväylä otetaan käyttöön vuodenvaihteeseen mennessä.
Kruununhaassa tehdään päällystystöitä yötöinä ajalla 14.-17.10.2024.
14-15.10. (ma-ti) on voimassa autojen siirtokehotus (24h) välillä Välikatu – Kirjatyöntekijänpuisto. Kyseisenä maanantain ja tiistain välisenä yönä tehdään asfaltin jyrsintää, joka pyritään aloittamaan jo maanantai-iltapäivän aikana. Väliaikainen pysäköinti on mahdollista maanantaina ja tiistaina Pohjoisranta 26:n eteen tehtävällä sorapintaisella vinoparkkiosuudella.
16-17.10. (ke-to) on voimassa autojen siirtokehotus (24h) välillä Välikatu – Pohjoisranta 20 (entisen väliaikaisen suojatien kohta). Kyseisenä keskiviikon ja torstain välisenä yönä tehdään asfaltointia.
Liikenteenohjaajat ohjaavat tarvittaessa liikennettä.
Hakaniemen ja Kalasataman eteläkärjen eli Nihdin yhdistävä uusi Merihaansilta avataan jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden käyttöön jo kesän 2025 aikana. Tarkka päivämäärä voidaan kertoa keväällä tai alkukesällä 2025, rakennustöiden edettyä pidemmälle.
Useat asukasyhdistykset ovat toivoneet Merihaansillan avautuvan jalankulkijoille ja pyöräilijöille mahdollisimman pian. Kruunusillat-allianssin tavoitteena on edistää kaiken liikenteen sujuvuutta ja minimoida rakentamisen aiheuttamia haittoja, joten sillan avaaminen on myös hankkeen omien tavoitteiden mukaista.
Muutamia erikoisuuksia
Merihaansillan rakentamiseen liittyy muutama erikoisuus. Matala, laiturimainen rakenne on tavallaan jo itsessään erikoista. Silta rakennetaan betonilaattasiltana, eikä palkkisiltana, mikä olisi yleisempi sillanrakennustapa.
Merihaan ja Kalasataman Sompasaaren välinen laivaväylä on lakkautettu (1.8.2023) ja Merihaansillan alituskorkeus on sen valmistuttua 2,5 metriä. Sillan Nihdin puoleiseen reunaan on tehty ajoneuvonosturien avulla avattava osuus. Aukko voidaan avata vain poikkeustapauksissa, sillä sen avaaminen katkaisee raitiotieliikenteen. Sen tarkoitus on mahdollistaa lähinnä pysyväisluonteiset siirrot.
Sillan suunnittelussa ja rakentamisessa varaudutaan myös Hiilisatamansillan rakentamiseen. Hiilisatamansilta on Hanasaareen menevä haara, joka lähtee Merihaansillan kupeesta.
Hiilisatamansillan rakentamisesta ei ole vielä tehty päätöstä. Se on kytköksissä Hanasaaren alueen muuhun kehitykseen.
Reitti meren yli
Merihaansilta on yksi kolmesta sillasta, jotka muodostavat raitiotieyhteyden Hakaniemestä Laajasaloon.
Kaikki Kruunusillat-raitiotieyhteyden sillat on tarkoitettu raitiovaunuliikenteen lisäksi jalankululle ja pyöräilylle sekä pelastusajoneuvoille.
Kruunusillat pyrkii myös siihen, että Laajasalon ja Korkeasaaren välinen Kruunuvuorensilta ja Korkeasaaren ja Kalasataman Nihdin välinen Finkensilta voidaan avata jalankululle ja pyöräilylle heti, kun se on turvallisesti mahdollista, todennäköisesti vuonna 2026. Tavoite on, että matkustajaliikenne kaikkien kolmen uuden sillan kautta kulkevalla raitiotiellä alkaa vuonna 2027.
Hakaniemenrannan kohdalla kulkeva, Siltasaarenkadun ylittävä suojatie on suljettu ajalla 30.9.-4.10.
Kruunusillat-allianssi remontoi Siltasaarenkadun osana Hakaniemen alueen uudistusta. Kadun alle sijoittuvan kunnallistekniikan uusiminen aiheuttaa muuttuvia liikennejärjestelyjä. Muutokset voivat olla nopeita, sillä lähtötiedot eli ennakkotiedot vanhan kunnallistekniikan sijainneista eivät ole luotettavia.
Hakaniemenrannan (Metallitalon) kohdalla Siltasaarenkadun ylittävä suojatie joudutaan sulkemaan ajalla 30.9.-4.10.2024, jotta kyseisen kohdan työt saadaan tehtyä turvallisesti.