Toimiston poikkeusaukioloaika perjantaina 22.11.2024
Toimistomme asiakaspalvelu on poikkeuksellisesti avoinna perjantaina 22.11.2024 klo 8.00 - 15.00.
Toimistomme asiakaspalvelu on poikkeuksellisesti avoinna perjantaina 22.11.2024 klo 8.00 - 15.00.
Tiedote 23.10.2024
Kruunusillat-allianssi edistää kesken jääneitä kadunrakennustöitä Lyyra-korttelissa eli Siltasaarenkadulla välillä Toinen linja – Kolmas linja. Tiedotamme kokonaisuudesta tarkemmin urakkaneuvottelujen ja suunnitelmien valmistuttua.
Poistamme 23.10. alkaen työmaa-alueelta aiemmin tehdyn suojabetonilaatan. Työ tehdään sahaamalla, mistä aiheutuu kovaa melua. Työtä tehdään arkisin (ma-pe) klo 7-18. Työvaiheesta aiheutuvan melun voimakkuuden vuoksi ovet ja ikkunat kannattaa pitää suljettuina.
Työvaiheen arvioitu valmistumisajankohta 28.10.2024.
Työskentelemme pääsääntöisesti arkisin klo 7-18, mutta toisinaan klo 22 asti tai viikonloppuisin ja pyhäpäivisin sekä pakottavista syistä öisin. Teemme kaikkein meluisimmat työt arkena 7-18. On kuitenkin tosiasia, että myös muut työt aiheuttavat ääntä ja voivat häiritä.
Tiedote 19.9.2024
Pylonin korkeus on 97,3 m. Se on korkeudellaan ohittanut Turun tuomiokirkon (86 m), Tampereen Torni hotellin (88,5 m) ja Helsingin Mikael Agricolan kirkon (97 m). Nyt kerromme muutaman uuden yksityiskohdan pylonin rakentamista.
Pylonin mittaukseen tuovat omat haasteensa pylonin korkeus ja sen sijoittuminen kauas mantereesta tai muusta paikoillaan pysyvästä, kiintopisteeksi sopivasta kohteesta.
Kaikki mittaukset työmaalla tehdään takymetrillä. Takymetri on laite, jolla mitataan säteittäisesti eli polaarisesti pisteiden sijainteja kojeeseen nähden. Sijainnin määrittämiseen takymetri käyttää orientointipisteitä. Tällä hankkeella orientointipisteet ovat prismatähyksiä, joiden avulla takymetri määrittää sijaintinsa.
p>Orientointipisteenä käytettävä prismatähys.
Pylonin etäisyys mantereesta on noin 500 – 800 m, mikä vaikeuttaa orientaatiopisteiden löytymistä. Takymetrillä tulee olla suora ja esteetön näkyvyys orientointipisteeseen, jotta saavutetaan tarkka mittaustulos. Omat haasteet mittaukseen tulevat myös säästä. Orientointipisteiden näkyvyyttä haittaavat sumu, lumi tai rankka vesisade. Nämä suurimmaksi osaksi siksi, että orientointipisteet ovat useamman sadan metrin päässä rannoilla. Kun takymetri on saatu orientoitua vaikuttaa mittaus-/merkintätarkkuuteen mm. ilman väreily, sumu, vesisade ja tärinä.
Takymetri.
Pyloni rakennetaan noin 50 – 60 mm kallelleen etelään. Kruunuvuorensilta on kaareva eikä vinoköysisillan keskipiste näin ollen ole keskellä pylonia. Keskipiste sijoittuu sillan eteläreunalle. Kun vinoköysiosuuden köydet kiristetään ja koko vinoköysiosuuden paino kohdistuu pyloniin, suoristuu vinoon rakennettu pyloni suoraksi. Jos pyloni olisi valmiiksi rakennettu suoraan ylöspäin, kallistuisi se köysiä kiristettäessä pohjoiseen.
Myös tulosilloiksi kutsutut osuudet eli Palosaaresta ja Laajasalosta tunkatut teräsrakenteet eivät kohtaa vielä sillan vinoköysiosuuden teräsrakennetta. Kun vinoköysiosuuden köydet kiristetään, siirtyy myös vinoköysiosuuden teräsrakenne paikoilleen.
Teräsrakenteet eivät vielä kohtaa toisiaan.
Tiedote 16.10.2024
Helsingin kaupunki aikaistaa osaa Kaisaniemenpuiston peruskorjaushankkeen toimenpiteitä puiston turvallisuustilanteen ja alueen viihtyisyyden parantamiseksi. Kaupunki on sitoutunut tekemään lisäksi väliaikaisia toimenpiteitä puiston turvallisuuden edistämiseksi.
Kaisaniemenpuiston peruskorjauksessa alueen turvallisuutta parannetaan usealla tavalla. Kuva: Matti Miinalainen, Helsingin kaupunki
– Olemme jo reagoineet tilannekuvaan lisäämällä Kaisaniemenpuiston valaistusta ja sen tehoa, mutta puiston turvallisuustilanteesta johtuen lisätoimille on selkeä tarve. Helsingin kaupunki suhtautuu vakavasti puiston heikentyneeseen tilanteeseen, sillä turvallisuuden tunteen kokeminen omassa elinympäristössä on jokaiselle kaupunkilaiselle kuuluva perusoikeus, Helsingin pormestari Juhana Vartiainen sanoo.
Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan hyväksymän puistosuunnitelman mukaan Kaisaniemenpuiston viihtyisyyttä ollaan parantamassa merkittävästi monivuotisessa puiston peruskorjaushankkeessa, joka toteutetaan vaiheittain vuosien 2022–2028 aikana. Tavoitteena on parantaa puiston toimivuutta ja korjata sen huonokuntoiset osat.
Peruskorjauksen keskeisimpiä, turvallisuutta parantavia toimenpiteitä ovat puiston aiempaa parempi valaistus, kameravalvonnan lisääminen sekä viheralueiden siistimiseen tähtäävät toimet.
Helsingin kaupunki on sopinut Helsingin poliisilaitoksen kanssa puiston kameravalvonnan lisäämisestä. Kameravalvontaa lisätään ensivaiheessa väliaikaisjärjestelyin, puiston pysyvät kameravalvonnan ratkaisut toteutetaan peruskorjaushankkeen yhteydessä vuosien 2024–2028 aikana.
Myös puiston valaistusta parannetaan. Valaistusta on jo nyt työmaavaiheessa lisätty turvallisuuden parantamiseksi ja sitä lisätään tarpeen mukaan työmaan edetessä. Myöhemmin perusparannuksen yhteydessä työmaavalaistus korvataan varsinaisilla valaisimilla.
Kaupunki aikaistaa myös tiettyjä viheralueiden siistimiseen liittyviä suunniteltuja toimenpiteitä. Puistosuunnitelmassa vuosille 2025–2026 ajoittuvia kasvillisuuden poistoja tehdään altaan ympäristöstä osittain jo kuluvan kuukauden aikan
Tiedote 3.9.2024
Kuten Hakaniemessä liikkuvat ovat panneet merkille, olemme kesän aikana tehneet Hakaniemenrannassa merenpohjan ruoppausta ja täyttöä, eli toisin sanoen rakentaneet uutta Helsinkiä. Tarkalleen ottaen uutta Helsinkiä on rakennettu 15 tenniskentän verran (kentän ulkomittojen mukaan).
Miksi merta on täytetty?
Näillä 15 tenniskentän mitalla uutta maata mahdollistetaan tulevaisuuden kaupunkirakentaminen. Kyseessä on siis esirakennusvaihe, jossa täytettyyn kohtaan saadaan rakennettua kunnallistekniikkaa. Kyseisiä töitä ei olisi mahdollista tehdä kustannustehokkaasti enää uuden raitioradan rakentamisen jälkeen, minkä takia me Kruunusillat-allianssilla teemme tämän työvaiheen. Ja tietysti on tärkeää alueen asukkaiden kannalta saada rakennettua yhdellä häiriökierroksella mahdollisimman paljon.
Helsingin kaupunki on suunnitellut täytetylle alueelle asumista, liike- ja toimitilaa, matalan ravintolarakennuksen sekä uutta ranta-aluetta kävelylle ja oleskelulle. Talorakentaminen aloitetaan arviolta aikaisintaan vuonna 2027.
Mitä olemme tarkalleen ottaen tehneet melutessamme Hakaniemessä?
Merentäyttö aloitetaan kaivamalla pohjasta pehmeä savi pois aina kovaan maahan asti. Näin voidaan olla varmoja, ettei maa-aines pääse kuivumaan ja tiivistymään ja siten rikkomaan kunnallistekniikkaa, jota myöhemmin asennetaan täytetylle alueelle. Pilaantuneet maat kuljetimme maalle käsiteltäväksi ja puhdas savi ajetaan proomulla syvänteeseen yleiselle läjityspaikalle, pääosin Koirasaarenluodolle.
Meren pohjassa olevan pehmeän saven vuoksi ruoppaus täytyy tehdä vuoroin ruopaten ja täyttäen, kompensoimalla kaivetun massan paino louheella. Muutoin koko Hakaniemenranta lähtisi valumaan mereen. Merta täytetään louheella, jota meidän työmaallemme on ajettu mm. suoraan Laakson sairaalan työmaalta, jolloin olemme säästäneet niin luontoa kuin aikaa.
Louheenajon jälkeen alkaa syvätiivistys, joka nimensä mukaan tarkoittaa mereen kipatun kiviaineksen tiivistämistä. Syvätiivistäminen voi tuntua lähialueella tärinänä, jota olemme jatkuvasti mitanneet ulkopuolisen tahon kanssa. Tärinä ei kuitenkaan tavoita edes sitä voimakkuutta mitä koemme sillalla kulkiessa saman aikaisesti rekan kanssa.
Mitä seuraavaksi?
Tällä hetkellä Hakaniemessä rannan itäpuoli alkaa olemaan täytetty. Keväällä 2025 täyttömaahan lasketaan vielä betonielementtejä, joiden tehtävä on muun muassa ottaa vastaan rannan puolen täytön aiheuttama maapaine. Nämä ovat kuitenkin hiljaisia työvaiheita. Nyt kesän väistyessä on aika siirtyä töihin länsipuolelle Opetushallituksen eteen, missä aloitetaan sama merentäyttöprosessi. Hakaniemi soi siis tämän orkesterin säestämänä vielä vuoden loppuun asti.
Lopuksi
Kiitämme alueen asukkaita kärsivällisyydestä, mitä merentäyttö on vaatinut. Työt eivät ole olleet pölyttömiä, tärinättömiä ja vähiten äänettömiä. Tiivis tahti ja työmaamme uurastus vasten kesäöitä ovat kuitenkin mahdollistaneet työvaiheen valmistumisen huomattavasti suunnitelmia nopeammin.